W zwi±zku ze zmian± forum od poniedzia³ku dodawanie nowych postow bêdzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROC£AW
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Chiñska firma sprzedaje podróby FW za mniej ni¿ po³owê ceny (linka nie podam )
Przyk³adowo:
KHORNE BLOOD SLAUGHTERER
Na stronie FW za 44 funciaki (240z³)
na stronie chiñskiej za 30 dolarów (100z³)
Brass Scorpion za 100 dolarów przy 135 funciakach u FW.
Itd. Podobne relacje cenowe na inne modele FW chyba skopiowali wszystko co FW mia³o w ofercie.
Co s±dzicie o takim dzia³aniu? Czy przy takiej przebitce cenowej moralno¶æ jeszcze obowi±zuje kupuj±cych? ; )
Z jednej strony jest to kradzie¿ czyjej¶ pracy, z drugiej strony mamy zawy¿one ceny (bo widaæ, ¿e mo¿na to 2x taniej wyprodukowaæ) monopolisty.
Tak sobie my¶lê, ¿e gdyby GW nie zwróci³o by siê do "Chiñczyków" o tañsz± produkcjê to oni sami nigdy by nie wpadli na trop ich produktów i nie ukradli wzorów.
EDIT : Mo¿e to fake naci±gaczy do zebrania kasy przed ¶wiêtami, bo jak tu ¶cigaæ chiñsk± firmê za nie wys³anie towaru? heh
Ostatnio edytowany przez Xyxel (2011-12-16 08:41:32)
Moralno¶æ moim zdaniem w takim wypadku kupuj±cych nie obowi±zuje. To tak jakby kanar robi³ komu¶ w tramwaju wyrzuty o to ¿e kupuje bilet miesiêczny i nie daje mu zarobiæ.
Piotrek zarzuci mi dzia³anie na szkodê (Bogu ducha winnych) sklepów stacjonarnych, ale racji chyba mi nie odmówi..
SZATAN TWÓJ PAN
Xyxel napisał:
Ja bym poda³ linka Piotrowi, coby nam posprowadza³ trochê tego (z zyskiem dla siebie oczywi¶cie).
@Xyxel
W swoich rozwazaniach pomijasz fakt, ze to FW ponosi koszty artystow, rzezbiarzy i malarzy. Ma to wplyw na cene
FW, ani GW nie sa monopolistami. Jest na swiecie kilkadziesiat rownie udanych systemow.
Chinczycy tacy 'glupi' nie sa i juz od dawna na portalach aukcyjnych mozna kupowac metalowe odlewy modeli do Konfrontacji.
@Krechafety
Ostatnio edytowany przez czlowiek.morze (2011-12-16 13:50:07)
Pewnie, ¿e ma wp³yw na cenê, ale 50% tej ceny to tylko presti¿ forge worlda, a nie produkcja. Monopolistami te¿ nie s±, ale GW to akurat chyba jedyna tak du¿a korporacja zajmuj±ca siê figurkami i na rynku europejskim (z tego co pamiêtam na amerykañskim du¿o lepiej Privateer Press funkcjonuje) jest czym¶ w rodzaju monopolisty.
Ale wam siê wydaje ¿e oni maj± jakie¶ du¿e koszty na jeden model. Ja strzelem w to ¿e mimo wszystkich artystów, ksiêgowych prezesów i prawników uwa¿am ¿e zysk gw to oko³o 70% na modelu. Co nie zmienia faktu ¿e robota chiñczyków w ¶wietle prawa europejskiego jest kradzie¿±, ale ju¿ nie w ¶wietle prawa PRC.
Koszty rze¼biarzy, malarzy itd pomin±³em, bo nie mam pojêcia jakiej mog± byæ wielko¶ci w stosunku do tak¿e nieznanej ilo¶æ sprzeda¿y w FW.
Tak samo jak nie wiem jaki by³by koszt uruchomienia produkcji podrób. Oceniæ tak± sytuacjê mogê tylko jako klient porównuj±cy ceny.
Jako hobbysta mam obawy, ¿e takie dzia³ania mog± doprowadziæ do likwidacji firm europejskich produkuj±cych nie tylko modele ale i ca³y do nich background.
Chyba w wiêkszo¶ci ga³êzi produkcji na ¶wiecie podróby (niekoniecznie chiñskie) zdominowa³y rynek. Owszem gorsz± jako¶ci± ale za to znacz±co ni¿sz± cen±.
Skrajnym wariantem by³oby wykorzystanie przez "chiñczyków" ca³ego uniwersum i marki wh40k (albo innego systemu) stworzonego przez europejczyków i wydawanie w³asnych kodeksów z w³asnymi zasadami, modelami i ksi±¿kami (oczywi¶cie o po³owê taniej). I nie mówcie, ¿e to nie mo¿liwe. (W ostatniej czê¶ci serii Horus Heresy okaza³o by siê, ¿e Imperator by³a azjat± )
Xyxel napisał:
Nie³adnie, dajesz polizaæ lizaka... przez papierek. To gorzej ni¿ ci Chiñczycy. Jak mamy oceniæ ich dzia³alno¶æ jak linka nie poda³e¶?
Riddle me this... Riddle me that
A teraz ode mnie
@Xyxel - z moralno¶ci± to jest tak. Co dla jednych jest okazj± to dla drugich jest kradzie¿±, a jak to mówi znane przys³owie: "Okazja czyni z³odzieja"
Zalew napisał:
To tak jakby kanar robi³ komu¶ w tramwaju wyrzuty o to ¿e kupuje bilet miesiêczny i nie daje mu zarobiæ.
O cholercia nie widzia³em, ¿e Urban Card jst trefny i nielegalny. To tyle je¶li chodzi o porównanie.
@Zalew - Sklepy maj± siê nijak do FW, bo nie maj± go w ofercie nawet sklepy firmowe GW (z tego co wiem)
@Krechafety - niez³y myk, ale z Chin op³aca siê braæ indywidulanie wy³±cznie, chyba ¿e staæ cie jako sklep wzi±æ kontener tych zabawek. Pomijam, ¿e przy okazji mo¿na liczyæ siê z zerwaniem stosunków handlowych z GW, bo przecie¿ zaraz kto¶ by doniós³, ¿e taki taki sklep ma to w ofercie
@cz.m. - rzeczywi¶cie proceder ten wyp³yn±³ przy okazji Konfrontacji, ale przyk³adowo mnie nawet przez moment nie kusi³o mnie by to kupowaæ. Radzê wszystkim poczytaæ komentarze do aukcji
I co¶ ode mnie:
Przypomnê wszystkim, ¿e produkty FW nie s± takie super jakby siê mog³o wydawaæ. Projekty maj± super (IMHO bez wyj±tku), ale z jako¶ci± wykonania ju¿ nie za bardzo. Momentami kiepska ¿ywica, która ³amie siê i szybko niszczeje w u¿ytkowaniu. Niedok³adne odlewy (np. nie pasuj±ce naramienniki) itd. Wyobra¼cie sobie, ¿e kto¶ z tego robi kopiê. No có¿ jako¶æ raczej siê nie poprawi.
Modele chiñskie kupuj± dwie grupy odbiorców:
1. Powergamerzy, czyli osoby, które tak naprawdê nie potrzebuj± dobrej jako¶ci modelu, ale dobrych statsów.
2. Gapy internetowe, które siê nie zorientowa³y, ¿e kupuj± fake'a.
¯aden szanuj±cy siê modelarz (a tym bardziej kolekcjoner) nie siêgnie po takie badziewie.
Dodatkowo co innego jest robienie kopii na w³asny u¿ytek, a co innego proponowanie go na sprzeda¿.
A i moment... czy ta nowa firma wznawiaj±ca legalnie modele do Konfrontacji nie jest chiñska? Ale¿ jest i mam ceny lepsze ni¿ FW
... A i oczywi¶cie jêczymy, bo nas nie staæ na kupowanie orygina³ów. I to jest prawda... chyba zreszt± jedyna
Pierwszy raz slysze zeby ktos narzekal na FW! Przez moment wydawalo mi sie, ze cos sie tobie pomieszalo i piszesz o Failcascie no ale najwidoczniej zadna firma nie jest doskonala.
Co do do chinskiej firmy sprzedajacej metalowe odlewy modeli Konfrontacji na angielskim/amerykanskim e-bay'u, to fakty sa zupelnie odwrotne.
99,2% pozytywnych komentarzy na laczna ilosc 5000 swiadczy o czyms zupelnie innym. Dodatkowo jest to wynik duuuuzo lepszy niz wspomniany Failcast firmy GW (nawet sklepy nie daja gwarancji na to co sprzedaja, a niektore same robia kontrole i zwracaja cale partie do producenta). Na jednym z wiekszych forow figurkowych (warseer.com) zrobiono ankiete na temat FC - 37% pozytywnie, 24% neutralnie i 38% negatywnie na prawie 800 glosow.
Wiec paradoks calej sytuacji jest taki, ze firma piratujaca gdzies tam w Chinach ma wiekszy procent zadowolonych klientow niz swiatowy 'monopolista' z calym zapleczem technologicznym! Idac dalej tym tokiem myslenia, zaden szanujacy sie kolekcjoner nie kupi wiekszego badziewia od GW.
Pomijam kwestie legalnosci i zwiazanej z tym moralnosci, kazdy ma wkoncu swoje sumienie.
Ostatnio edytowany przez czlowiek.morze (2011-12-16 22:28:38)
Riddle me this... Riddle me that
czlowiek.morze napisał:
zrobiono ankiete na temat FC - 37% pozytywnie, 24% neutralnie i 38% negatywnie na prawie 800 glosow.
£o³... niez³e
czlowiek.morze napisał:
Co do do chinskiej firmy sprzedajacej metalowe odlewy modeli Konfrontacji na angielskim/amerykanskim e-bay'u, to fakty sa zupelnie odwrotne. 99,2% pozytywnych komentarzy na laczna ilosc 5000 swiadczy o czyms zupelnie innym.
Owszem racja. Ale ludzie dziêkuj± za szybk± wysy³kê, TANIE ceny i niez³± komunikacje lub ogólnie pisze, ¿e OK. Niewielki odsetek pisze, ¿e modele siê podoba³y, a w¶ród negatywów przewa¿aj± opinie o kiepskiej jako¶ci.
Dodatkowo firma ta robi mnóstwo ró¿nego ¶miecia, a nie tylko metalowe modele do bitewniaków
Wątek Zamknięty
Strony: 1