W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW
Jakie jest najlepsze narzędzie do nakładania Green Stuffu? Chodzi mi o to żeby się do niego nie lepiło i było precyzyjne.
Są takie bajeranckie gumowe pędzelki...jak, gdzie i za ile to dostać to nie mam pojęcia. A zobaczyć to w akcji można na jednym z ostatnich filmików na cytadeli odnośnie składania TK Sfinksa
Jak będziesz u dentysty to zapytaj czy nie ma zbędnej łopatki lub rylca dentystycznego
Możesz pójść też na łatwiznę i zwyczajnie w świecie kupić Sculpting tools z GW, są ekstra.
Zgadzam się z Baalem, rylce i ogólnie narzędzia dentystyczne do GS są idealne
ogólnie wszystko co Ci wpadnie pod rękę może służyć do nakładania gs, byle by było zmoczone wodą- wtedy się nie klei. Także od biedy może być nawet mokra wykałaczka. Te gumowe pędzelki są nawet fajne, nic się do nihc nie klei i mają ładne kształty można je gdzieś na necie kupić.
Do robienia szat dla DA używałem tez gumowych rękawiczek, bo zostawiałem odciski palców, ale nie wiem czy nie ma innej metody, jestem lamerem w sprawach modelarstwa/malowania.
Na placu legionów z cezalu są narzędzia dentystyczne. Wychodzą taniej niż te oryginalne GW, a w zasadzie to to samo. Popytaj się o zgłębnik (taka igła do grzebania w zębie), nakładak (szpachelka), ubijak (takie coś z kulką na końcu) itp. W zeszłym roku płaciłem po ok 9zł od sztuki
Ta, a za 30 zł masz po prostu 3 sculpting toole. Oszczędność takaaaaaaa, że aż się chce samochód z zaoszczędzonej kasy kupić.
EDIT: Zapomniałem dodać, że wątpię, że narzędzia dentystyczne mają dwie różne końcówki, jak sculpting toole.
Ostatnio edytowany przez Mozdzierz (2011-06-06 11:23:10)
Narzędzia dentystyczne mają po dwie końcówki, zależy też od narzędzia. Poza tym nie trzeba za nie płacić, wystarczy się szeroko uśmiechnąć przy wizycie u dentysty, tak też było w moim przypadku. Także: narzędzia > sculpting tools.
Lolz, no to powiedziałeś. Ja mogę się uśmiechnąć do wujka i mi odda młot pneumatyczny, i co z tego. Wątpię, że wszyscy dentyści rozdają swoje "sculpting toole" na uśmiech, ciekaw jestem co by było jakby do twojego dentysty dobro-dobro przyszło 10 uśmiechniętych osób "daj pan trochę sprzętu".
Dentyści muszą wymieniać swój sprzęt na nowy, więc nie zrobi im to różnicy czy wywalą to do kosza, czy oddadzą modelarzowi. Generalnie nie wydaję mi się, żeby wpadło do nich 10 osób i powiedziało "daj pan trochę sprzętu", więc nadal uważam, że cuda dentystyczne są lepsze.
Potwierdzam, ze warto zainwestowac w narzedzia dentystyczne - sa znacznie lepsze niz sculptuing tool. Jezeli zamierzasz zabrac sie za lepienie na serio to warto zainwestowac w nie pare zlotych.
Póki co używam wykałaczki i mąki A jak będę u dentysty to spytam o toole. Dzięki wszystkim.
Marcelle napisał:
Potwierdzam, ze warto zainwestowac w narzedzia dentystyczne - sa znacznie lepsze niz sculptuing tool. Jezeli zamierzasz zabrac sie za lepienie na serio to warto zainwestowac w nie pare zlotych.
A w czym są znacznie lepsze?
Hmmm pomyślmy. GW Sculpting Tool ma tylko dwa rodzaje końcówek jedną długą szpiczastą i małą płaską drobną. Od dentysty możesz wziąć za darmo np. jeden z szpiczastą, jak igła, końcówką i małym walcem, szeroką łopatkę i wąski rylec. Masz masę możliwości, a GW daje Ci jeden wybór.
Baal dobrze to określił. Ja dodam do tego:
1. Końcówki są znacznie mniejsze i drobniejsze, przez to przy ich pomocy można lepi znacznie mniejsze i precyzyjne elementy.
2. Zakończenia są w znacznie bardziej atrakcyjnych kształtach ( kulki, półkulki, plaski zakończenia w "poziomie" i "pionie"
3. Końcówki ułożone są pod pewnym kątem - takim lamańcem - a nie na wprost, co po pewnym czasie znacznie poprawia komfort lepienia.
Ostatnio edytowany przez Marcelle (2011-06-06 21:17:30)
A co się tak GW uczepiliście? co to jakiś monopol na nazwę sculpting tool? Ogarnijcie się i sprawdźcie temat zanim będziecie sypać prawdy objawione.
Większość sculpting tooli (tych metalowych) jakie widziałem na sieci to narzędzia dentystyczne sprzedawane drożej niż w sklepie na rogu, więc nie wiem czemu ich tak bronisz. Pewnie lepiej zapłacić 30zł (plus wysyłka) i mieć "oryginalne" sculpting toole niż 27zł za jakieś gówno dla dentystów. Ech, nigdy nie zrozumiem profesjonalistów
Riddle me this... Riddle me that
Wątek zamykam na życzenie twórcy tematu