W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW
Temat poruszany 10k razy. No to jeszcze raz Czego używacie do czyszczenia farb akrylowych z modeli plastikowych(i co ich przy okazji nie rozpuści;) )? Jak poradzić sobie z lakierem/bejcą na modelu? Czy płyn hamulcowy reklamowany w któryśtam SPIM'ie da radę? - na filmiku z farbą radził sobie nieźle, ale czy przebije się przez lakier?
kurcze nie wiem co mam tobie odpisac, skoro odpowiedzi na twoje pytania wlasnie znajduja sie w tych 10k watkach o tej samej tematyce...
dot-4 dziala, ale i tak zawsze trzeba troche szczoteczka wyskrobac farbke z trudno dostepnych miejsc. jezeli jest problem z lakierem, to chyba warto naruszyc strukture lakieru, aby plyn hamoulcowy mogl zadzialac z farba.
polecam dot-3 f. Organika, zmywa wszystko, czasami nawet nie jest konieczne szczoteczkowanie.
ja metale zmywam rozcieńczalnikiem do farb nitro i nawet szczoteczki zwykle nie używam, chyba że model miał mega stary podkład.
potwierdzam zdanie przedmówców, dot3 i dot4 świetnie dają radę nawet jak ktoś pryskał to lakierem z budowlanego a nie podkładem do figurek. Nitro, aceton itp. są bardzo nie fajne bo śmierdzą i można zapomnieć o zmywaniu nimi plastikowych modeli które są teraz coraz popularniejsze.
Chyba czas wybrać się do sklepu motoryzacyjnego...