W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW
Zapewne wszyscy wiedzą, ale dla porządku zapodam informacją, że Mantic ma swoją wersję masowego bitewniaka sci-fi, zwanego Warpath. Jest do tego już trochę modeli, ale po sukcesie Kings of War 2.0 Mantic zabiera się za Warpath 2.0. Gdzieś tam na backstagu Beasts of War zapodali rulesy Alpha i zbierają feedback od ludzi.
A na zachętę wczesny projekt transportera powietrznego dla armii Enforcers:
Zasady nowej wersji Warpath Alpha do pobrania:
Rules:
Click
Army Lists:
Click
Rules z komentarzami jak będzie wyglądał Warpath Firefight, czyli Warpath w mniejszej skali (modele, nie unity):
Click
Koncepty pojazdów kosmicznych krasnali (Forge Fathers):
Koncept transportu dla Asterian - lub jak kto woli - Nie-Eldarów
W poniedziałek 21.09.2015 rusza Warpath Kickastarter. Podstawowym celem ma być rulebook z zasdami Firefight i Epic (każdy model ma znaczenie VS oddziały), ale zapewne przybędą też ze dwie armie. Stawiam na Forge Fathers i Asterians plus coś dla każdej armii (samolot dla Enforcers).
Będę sprawę monitorował i spamował tutaj rozwój sytuacji
A zakupisz? Bo chętnie wypróbuję =P
Podręcznik do Warpatha, podobnie jak Kings of War, kupujesz w zasadzie jak zależy Ci na tle fabularnym i fakcie posiadania ładnej książki. Zasady będą dostępne za free w PDFie, podobnie listy armii. Ale fakt, że lubię posiadać podręczniki. I podobają mi się Space Krasnale, więc zobaczymy jak się kickstarter rozwinie
A zasady Alpha po uwagach graczy (do wersji epic) dostępne są TUTAJ
Startowy goal 25k$ przebity w 5 min od startu Czekamy na kolejne Streche!
Ostatnio edytowany przez blackout_sys (2015-09-22 08:13:17)
Update posta wyżej - plastikowe countery, dodatkowe modele przy Battlegroupach, eksluzywni bohaterowie i gratisowy pojazd do wyboru przy poziomie Advanced Warfare.
Add-ony:
Ufundowano ekskluzywnego szczura, teraz na tapecie są warianty dla latacza Enforcerów. Będzie można je także nabyć w paczce po 3 za 75$. Strzelam, że podobna atrakcja będzie dostępna także dla krasnoludów, jako że planowo ich Battle Tank ma również mieć wariant uzbrojenia AT.
Bombowce sfinansowane. Kolejne 10k idzie na metalowe upgrade kity do Forge Guardów, robiąc z nich spady. Będą dodani do Battlegroupy, tylko nikt nie jest jeszcze pewien czy jako dodatkowe 5 ludków, czy tylko upgrade kit
A jako teaser przyszłości - koncept pojazdu szczurów i sneak peak modeli plagi 3rd Gen:
Drop Krasnoludy ufundowane. Aktualnie fundowane są nowe ludki do plagi - 3rd Gen. Dojdzie także ichnia Battlegroupa do nabycia.
Po tym etapie fundowany ma być Wierteł szczurów.
Wczoraj była środa Add-onów. Takie oto cosie można nabyć:
Ostatnio edytowany przez blackout_sys (2015-09-24 07:31:54)
I właśnie dlatego jestem fanboyem Mantica. Ludzie zaczęli krzyczeć, że mają dosyć Plague Zombiaków z poprzedniego Kickstartera Deadzona. Co robi Mantic? Zamienił proporcje w Battlegroupie Plagi tak jak chcięli ludzie - zamiast 40 zombie, 20 3rd Gen teraz jest 20 zombie, 40 3rd Gen
Następny Stretch Goal to koparka szczurów. Może być wzięta za friko w Advanced Warfare, albo nabyta jak pozostałe auta - pojedynczo lub w ekonomicznej paczce trzech. W ekonomicznej opcji dochodzi jeszcze możliwość złożenia jednego pojazdu z dodatkowym modułem transportowym - powiększa to oczywiście pojemność samochodu w zasadach.
Następnie będzie kolejna frakcja - albo Corporation, albo Asterians używający robotów do walki. Ja głosowałem na Asterian i mam nadzieję, że to na nich się skupią
Po koparce szczurów nadejdą Asterianie
Do tego na żądanie ludu, Mantic dodał nowe Addony. Niczym Tesco, Mantic proponuje - kupuj więcej, płać mniej. Przy 20 figurachach, płacimy 20$, czyli baks za figsa!
Asterianie ufundowani!
Na początek rendery pojazdów krasnoludów:
Najbliższy stretch goal to trzeci wariant krasnoludzkiego samochodu - dodatkowe elementy pozwalające na złożenie pojazdu w wersji urban ze wzmocnionym taranem i flamerem na pace będą dołożone do każdego samochodu, nie tylko do paczki trzech.
Następnie są nowe, super opłacalne pledge levele:
Następny stretch goal to dodatek do aż trzech armii!
Następny w kolejności ma być latacz Asterian, a potem Corporation
Pierwsze i drugie posiłki ufundowane. Nadchodzą drugie: dodatkowe drony dla Asterian i dodatkowe uzbrojenie dla koparki szczurów. Do każdej koparki dołączone będą działka, które zamontować można zamiast wiertarek.
Ostatnio edytowany przez blackout_sys (2015-10-03 13:19:23)
Ufundowano upgrade-kit dla walkera Enforcers/Corporation/Plague/Rebs, który wygląda jak Mercenaries Warjack Do tego dodatkowy walker krasnoludów w Battlegroupie.
Następny goal to kolejna frakcja - Corporation. Następnie samochód dla nich. W kolejce są Flyery Korporacji i Asterian
Zapodane zostały podrasowane zasady Alpha.
CHANGELOG
ALPHA
Generalnie zmiany mocno na plus. Dużo dobrego (i generalnie uwagi, bo to bardzo ważny element gry) dostało Suppression. Do tego smaczki jak np. Assault, który dostał zasadę wypychania przegranego przeciwnika, żeby zająć teren.
Doszły też listy kolejnych armii, a już istniejące zostały zpimpowane nowymi jednostkami i apgrejdami.
Z ciekawostek napewno warto wymienić Asterian - super elite i mocne w walce, ale strasznie wątłe. Za to dużo shieldów - mam wrażenie, że w tej armii positioning i precyzja to konieczność.
Armia Korpo to typowi marines z dużą dawką wsparcia Striderów, czołgów i działek. Do tego jeszcze korzystają z Orków (którzy w świecie Warpath są najemnikami) jako wsparcia.
Doszło sporo możliwości upgradów unitów takimi detalami jak dowódcy różnego stopnia, zwiadowcy/snajperzy, medycy czy inżynierowie.
Plus niesamowity jest samochód z wiertłem szczurów. Może wykopać się nawet na przeciwnika (traktowane jako szarża), a możliwość doczepiania kolejnych sekcji samochodu powoduje, że maksymalnie może on przewozić aż 6 teamów.
Coś czuję Panie Antchuck, że trzeba będzie zrobić kolejne granie, żeby zobaczyć jakie to miody w praktyce
Ja mam jeszcze wolne Blacku, zapodaj terminem i coś się ugra.
Gdyby ktoś miał ochote na Mars Attack w Warpathie, to można nabyć figsy. Będa też grywalni w Warpath, chociaż nie jako część kanonu świata. Taki bajer.
Ostatnio edytowany przez blackout_sys (2015-10-08 08:58:22)
Imienna bohaterka dla Korporacji ufundowana. Następny goal to transporter Asterian. Jest też pierwszy render. Jeżeli hajs będzie się sypał, to zobaczymy też kolejne opcje złożenia jeszcze w tej kampanii.
Jest i transporter Asterian. Jest też i zespół Tank Hunterów.
Już prawie ufundowano kulkę sczurów. Coraz bardziej mi się szczury podobają, chociaż nie mam ochoty na kolejną armię swarmową Ale może do Warpath Firefight... A swoją drogą dużo ludzi twierdzi, że GW już zaciera rączki na nadciągające pozwy. Zupełnie nie wiem o co im chodzi
Hamsterball właśnie ufundowany. Mantic postanowił dorzucić dodatkowy goal 5k przed następnym, Plague Bursters:
Następnie czeka nas Flyer Corporation i Plague:
Jednym z następnych goali mają być Test Subject Escapes:
No i po kickstarterze. Co ufundowano, poza wymienionymi wcześniej celami (na ostatnie dwa goale brakło hajsu (83$ do ptaków), ale Mantic zapowiedział, że i tak będą zrobione)
Aha, no i były jeszcze dwa goale zależne od liczby backersów: obowiązkowa maskotka Blaine, dorzucany do Pledgy od Total wzwyż, oraz zatrudnienie profesjonalnego pisarza do napisania powieści w świecie Warpath (no i dorzucenie jej do odpowiednich Pledgów). Trzymam kciuki za Guya Haleya
Dla zainteresowanych probka fluffu ze swiata Warpath w formie darmowego ebooka - Ghosts of the past
Ewentualnie do poczytania bezposrednio ze strony Mantica TUTAJ
Pojawił się WIP koparki szczurów, oraz zdjęcia modeli Broodmother i Shredders. Strasznie mi się te szczury podobają!
Było sporo szumu na temat zmiany materiału figsów. Były ploty, że Mantic zamierza przejść na miękki plastik planszówkowy.
Oczywiście Mantic nigdy nie był firmą strzelającą sobie w stopę (no może poza ich zboczeniem do zatrudniania dziwnych malarzy i fotografów bez obycia) i oficjalnie już ogłoszono, że nowym materiałem będzie plastik jakiego uświadczyć można w Wrath of Kings.
Mam te figsy i jak dla mnie to strzał w dziesiątkę - o wiele lepszy materiał do obróbki niż dotychczasowy restic Mantica. Jeżeli do tego jeszcze Mantic wyjdzie na tym lepiej pieniążkowo, to pozostaje mi tylko przyklasnąć
Trochę nowych obrazków z postępu prac:
VIDEO CLICK!
Jak w ofercie pojawią się pełnoprawne armie - tzn. więcej niż dwie jednostki, jeden mały pojazd, jeden bohater - to może się zainteresuję. Wygląda to coraz ciekawiej.
Nowe WIPY. Troopersi wylądają bombowo. Strasznie lubię wieloobiektywowe hełmy - i po co ja nabywałem 80 główek w maskach gazowych?
Nowa wersja - Beta - zasad Warpath TUTAJ. A w niej trochę zmian niektórych zasad, zmiany punktowe armii, nowe jednostki Asterian, 6 fajnie rozwiązanych scenariuszy, ukrytre misje dodatkowe (w tym po 3 specificzne dla każdej rasy, chociaż jeszcze ich nie ma opisanych). Generalnie idzie to w bardzo przyjemnym kierunku.
Niestety jest i chochla dziegciu. Nie wiem czy Mantic uznał, że jest to sposób na zarobienie hajsu bez dzielenia się z Kickstarterem, czy nienawidzi ich Royal Mail ale straszliwie przeginają z kosztami wysyłki. Moja paczka za 235$ była estymowana na koszt 25$ (taki koszt do krajów UE). Za KoW2 było to tylko 15$ (i to w dwóch paczkach ze względu na kilka fal produktów) ale faktycznie teraz jest więcej książek i pojazdów - na 25$ godzę się bez wachania. Jednakże gdy wyszedł Pledge Manager, okazało się, że Mantic życzy sobie 50$ za dostawę do Polski! Albo przewidzieli rozpad Unii/wywalenie Polski z Unii albo ktoś tu grubo przegina.
Widziałem nawet komentarze o ludziach płacących 125$ za przesyłkę do Australii.
Póki co czekam na odpowiedź Mantica (mniej więcej od 20 grudnia 2015...) w sprawie kosztów wysyłki. Za podnoszenie kosztów o 100% mogę i dla zasady zrezygnować. Ja rozumiem, że to Kickstarter, nie produkty ze sklepu, więc się nawet nie czepiam faktu, że Mantic daje darmową wysyłkę od 75$. Ale 50$?
Strasznie jestem modelami i systemem zajarany, ale kłuje mnie ta wysyłka...
Ha! Męczenie buły w komentarzach pomogło. Okazało się, że super-przetestowany Pledge Manager miał bug dla Polski. Po poprawce shipping wyniósł 20$.
We're back in business!
Plague Bursters
GCPS Hornet dropship
Otwierana miejscówka dla pasażerów. Zestaw ma także zawierać części do zrobienia go w wersji Plague.
Wersja zplagowana drop shipa:
Są zasady beta do Warpath: Firefight, czyli Warpath mniejszego kalibru, gdzie osobno liczy się każdy żołnierz, a nie unity. Dokupujemy pojedyncze modele i ich uzbrojenie, podobnie jak w 40k. Narazie są listy do 4 frakcji: Enforcers, GCPS, Forge Fathers i Plaga.
KLIK!
Chętni do testowania?
WIPy transportera/czołgu Asterian