W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW
Myślę sobie nad rozpiską na nadchodzący turniej (nie to, żebym znał jakoś grę, ale wybieram co mi ładnie wygląda) i natknąłem się na jeden dylemat. Mam ochotę poczuć się jak sołtys i wystawić 12 dział w artylerii. Z drugiej strony zżera to dużą część punktów jakiem ma dostępne i nie wiem czy to nie jest overkill na turniejowe punkty. Może od 2000+ miałoby to dopiero sens?
Ruscy często wystawiają 12 dział, placek z takiej artylerii na prawdę boli... nie wiem tylko jak punktowo taka bateria wychodzi na middla. Dużo zależy od tego co masz w rozpisce poza działami.
Nie pamiętam teraz dokładnie, ale można założyć, że jakieś 450 punktów to zajmie. Co poza artylerią? - to infantry, więc mam dużo zwykłej piechty, jakieś machine-guny, flamery i tresowane małpy. Bałem się, że nie będę miał z czego złożyć rozpy, ale teraz nie mam jak wciskać ciekawskich sprzętów...
Myślałem czy by nie wcisnąć 4 dział ppac, ale arta może się podzielić i strzelać ppac/art 8/4 działa, więc chyba pozostanę przy grubym tąpnięciu.
A, że tak spytam, arta trained?
Tak, te punkty o których mówię to za trained. Mimo niewątpliwego klimatu milionowej fali tępych dzid, jakoś nie jestem przekonany do grania conscriptami...
Piechota na Early, prosto z Rising Sun:
HQ 20
Strelkovy Company
2 Rifle Platoons (10 standów na pluton) 215
2 x Light Mortar (zamieniane są standy piechoty) 10
2 x HMG 40
Strelkovy Company
2 Rifle Platoons (10 standów na pluton) 215
2 x Light Mortar (zamieniane są standy piechoty) 10
2 x HMG 40
Anti Tank
4 x 45mm 1937 140
Anti Tank
2 x 45mm 1937 70
Flamethrower Platoon
3 Sections 105
Sapper Company (10 standów na pluton)
1 Platoon 135
Motorised Heavy Artillery Battalion
12 x 152mm obr 1910/30 485
Observer 15
TOTAL 1500, 6 plutonów (Flamery muszą się attachować).
Jest anti tanku, są saperzy. O artylerii 12 x 5/2+ z Bunker buster już nie wspomnę xD Co prawda na płasko to tylko 16", ROF 1, AT 8/1+. Ewentualnie gdybym coś gdzieś odjął to mógłbym zamienić to na 8 lepszych dział: 32", ROF 1, AT 13/1+, artyleryjsko tak samo 5/2+.
Ostatnio edytowany przez blackout_sys (2013-08-02 07:51:15)
mrocznie...Jak złożę polską kawę to skrzyżujemy rozpiski. Arta boli...
Dobij do 1600 i w przyszłym tygodniu po 17-stej możemy się pojedynkować. Na przeciwko niemiecka pancerka..
Ostatnio edytowany przez suzan (2013-08-02 09:01:55)
Ale ta arta na płasko nie jest "tylko". Na early jak jakiś czołg ma 3 pancerza to dużo. Problem ja widzę w zasięgu i zastanów się czy nie ma czegoś co ma 24 cale zasięgu. Na early gra się trochę inaczej, bo dział nie chowa się za lasem, tylko wystawia z otwartym polem przed nimi, bo spokojnie rozwalają na bezpośrednio to co jeździ.
Duża część czołgów ma 16 cali zasięgu działa i jak masz 24 cale zasięgu to je rozwalisz zanim dojadą. Tych z 24 też jest trochę i te mogą stanąć i walić do Ciebie bezkarnie. Także 24 cale na artylerii zasiegu to dobra opcja, a jak masz jeszcze ROF to już w ogóle bajka.
Problemem mogą być tylko duże czołgi brytyjskie, aczkolwiek one absolutnie nic nie robią i spokojnie można je olać. Francuski Char-2B wygląda ciekawie (FP 3+!!!) i ma bardzo duży pancerz z at8 nie ruszysz, ale nie może strzelać po ruchu, także spokojnie go dorwiesz saperami. Nie umiem się tylko wypowiedzieć za te nowe T-28.
No i też istotne, żeby działa miały gunshield. Na Earlu jest bardzo tłoczno, szkoda tracić działa z karabinu;) No i czołgi mają w dużej części fp 5+ albo 4+, często się odbijają pociski. W tym okresie nie oflankuje Cię byle jaki czołg z 12 calami ruchu, 32 calami zasięgu i fp 3+ (standard na early), który Ci łatwo zdejmie artylerię. Tutaj jak coś ma 12 cali ruchu, to raczej ma papierowy pancerz.
I w ogóle jakie statystyki mają te działa 45mm, że takie drogie w punktach?
Ostatnio edytowany przez Adrian (2013-08-06 19:28:36)
Rozumuję, że 8 AT to dużo na płasko, ale właśnie boję się tych 16". Sam mam dostęp do tłumu czołgów z 24" zasięgu, więc boję się tak tą artę wystawiać na ostrzał.
A działa AT są takie drogie bo to 24", ROF 3, AT 7/4+ xD