W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW
"Faceci się na kolorach nie znają" więc starły się opinie dwóch z nich która z farbek najbliższa będzie kolorowi seledynowemu
Pierwszy wynik na googlu dla "seledyn" zgodnie z moim domniemaniem zbliżony do Hawk Turquoise (Sotek Green) PO rozjaśnieniu :
Wśród dalszych wyników googla ku memu zaskoczeniu także inny ale również "seledyn" zbliżony do drugiej opinii. Owszem bliski Scropion Green-owi ale moim zdaniem nie tak jaskrawy jak w realu.
Stanęło na tym, że dla potrzeb necrońskich Wraithów będę mieszał zakupione : Sybarite Green z Hawk Turquoise
+
Potwierdziło się, że na kolorach się nie znamy bo oba kolory to seledyny przynajmniej według wiedzy google.
No chyba, że znajdzie się jakiś ekspert w tej dziedzinie który wskaże prawidłowy odpowiednik z ery przed-internetowej
Ostatnio edytowany przez Xyxel (2012-05-11 18:37:36)
Nie żeby Wikipedia była jakimś dobrym źródłem, ale pokazuje kolor oraz jego "skład" w formacie RGB, więc można by jej zaufać, tym bardziej że ogólnie jest to kolor opisywany jako zielono-szary, czasem zielono-niebieski (ten pierwszy podany przez Ciebie to moim zdaniem bardziej niebiesko-zielony )
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_seledynowa
Riddle me this... Riddle me that
czys napisał:
Nie żeby Wikipedia była jakimś dobrym źródłem
czys podany na tej stronie kolor seldynowy to tak naprawdę... pistacjowy
Wie to każda osoba jedząca lody o takim właśnie smaku
Spytajmy kobiet
Riddle me this... Riddle me that
Sgt. Platypus napisał:
Spytajmy kobiet
N-I-E-I-D-Z-I-E-M-Y-N-A-Ł-A-T-W-I-Z-N-E-I-S-E-K-S-I-Z-M-O-W-I-M-Ó-W-I-M-Y-N-I-E
Seksizm bywa czasami jedynym sensownym rozwiązaniem. Wszyscy meni są "pobłogosławieni" kiepskim stosunkiem czopków do pręcików, więc zapytałbym kobiety jednak...
ten podany seledynowy na wiki jest OK - choć na moje oko +5 cyanu bym dał